torstai 29. huhtikuuta 2010

Jyri Jaakkolan muistolle ja Oaxacan taistelulle

Turun talonvaltaajat ilmaisevat syvän osaanottonsa Jyri Jaakkolan omaisille ja lähipiirille Oaxacan järkyttävien tapahtumien johdosta.

Jyri oli turkulainen Uuden Tuulen aktiivi, joka oli tuttu näky myös monilla turkulaisilla kulttuurikeskuksilla.

Kehotamme ihmisiä sytyttämään kynttilän tänään 29.4. klo 17:00 Jyrin muistolle ja Oaxacan tilanteelle.

Hyvää matkaa toveri!

Kunnioittaen ja kaivaten.



Lisää tietoa tapahtuneesta:
http://fifi.voima.fi/artikkeli/Vapaakaupan-uhrit/3460

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Satamakatu 27 - mitä sitten


Kulttuurikeskuksen häädön jälkeen Turku ei ole vaiennut. Mielenilmausten jälkimainingeissa Merimieseläkekassa Helsingissä ja Turun kaupunki ovat ottaneet Autonomisen kulttuuriyhdistys ry:n edustajia vastaan ja keskusteluja on käyty tilan vuokraamisesta. Tosin mitään konkreettista suunnitelmaa tai sitovaa aikataulua ei tietenkään ole annettu.

Merimieseläkekassa on ”alustavasti valmis” vuokraamaan Satamakatu 27:n tilat Turun kaupungille, joka edelleen vuokraisi sen yhdistyksemme kautta kulttuurikeskuskäyttöön. Noin yhden euron suuruisella vuokrasopimuksella kaupunkiin voitaisiin saada täksi kesäksi (ja miksei hamaan tulevaisuuteen saakka) autonominen tila, jossa pääsisimme toteuttamaan itseämme ilman jatkuvaa poliisikuumottelua, sähkölaitoksen häirintää ja hermoilua.

Vaadimme siis kaupungilta nopeita toimia. Jo puoli vuotta ”käsittelyssä” ollut kulttuurilautakunnan ehdotus vapaan tilan perustamiseksi on otettava päätöksentekoon kevään aikana ja Satamakadun avajaisia vietettävä kesän alussa!

Emme kuitenkaan voi lyödä toivojamme kaupungin läpipaskaan ja ontuvaan päätöksentekoon, tai jo kerran poliisit peräämme usuttaneen virkamiehen hyväntahtoisuuteen. Emme myöskään tee toiminnastamme ”edustuksellista peruskauraa” virallisen yhdistyksen kautta, joka muka ”edustaisi” meidän satapäistä erilaisuuttamme, motiivejamme tai haluamme elää ja toimia oikeasti erilaisessa ympäristössä.

Jos homma ei luista, me tiedämme mitä tehdä! Sopivien tilojen löytäminen ei ole ennenkään ollut meille ongelma.

Jos ei hyvällä, niin pahalla...

Turussa tullaan viettämään Autonomisen kulttuurikeskuksen avajaisia. Tänä kesänä. Vähintään kerran!



Kaupungin virkamiesten painostaminen on helppoa ja hauskaa:

Apulaiskaupunginjohtajan avustaja
Juha Rantasaari
040 5140 894

Apulaiskaupunginjohtaja
Jarkko Virtanen
050 5590 222

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Flaikkuja mielenosoitukseen




Tulostakaa flyereita jaettavaksi mielenosoituksessa ja tuokaa mukananne soittimia, maalaus- ja piirustusvälineitä ja mitä ikinä keksittekään. Vallaton kevät jatkuu auringon ja elävän musiikin merkeissä. Nähdään teatterisillalla klo. 14!

maanantai 19. huhtikuuta 2010

VAPAAN KULTTUURIN PROTESTI

Turun valtaajien kokousväki siirtyy välittömästi kaupungintalon eteen osoittamaan tyytymättömyytensä Satamakatu 27:n valtauksen häädön vuoksi. Tervetuloa mukaan mekastamaan!

Lisäksi huomenna:

MIELENOSOITUSJUHLA TIISTAINA 20.4.!

Kokoontuminen Teatterisillalla kello 14. Luvassa musiikkia, ruokaa ja pidäkkeetön vastalause kaupunginhallituksen aikaansaamattomuudelle. Vapaan kulttuurin puolesta, häätöä vastaan! Vallaton kevät jatkuu!

Tämän jälkeen kokous kello 19 Art Safarilla.

HÄÄTÖ

Valtaus on häädetty Turun poliisin toimesta tänään maanantaina 19.4. kello yhden ja kahden välillä.

Asia tulee pienoisena yllätyksenä, sillä TS uutisoi vielä puolen päivän jälkeen kiinteisön omistajan edustajan Merimieseläkekassan kiinteistöjohtaja Matti Jokisen kertovan, että "asiaa pohditaan nyt rauhallisesti 'eikä provosoiduta'.

- Meillä tai virkavallalla ei ole mitään tarvetta väkivalloin poistaa valtaajia näistä tiloista."

Kokoonnutaan tänään kello 17 Artsalla aprikoimaan jatkoa. Osoite on Kaskenkatu 15, keltaisen puutalon sisäpihalla olevan rakennuksen B-rappu. Tervetuloa!

Kaikki talolta kiinniotetut on päästetty vapaaksi!

Palautetta häädöstä vastaavalle Merimieseläkekassan kiinteistöpäällikkö Matti Jokiselle voi laittaa numeroon +358 (0)10 633 9940

Ongelmia!?

Useita poliisiautoja havaittu Satamakatu 27. lähellä. Tule paikalle mahdollisimman nopeaa.
RUOKATARJOILU!

TIEDOTE: Satamakatu 27:n valtaus jatkuu ja omistajan kanssa neuvotellaan

TIEDOTE 19.4.2010
vapaa julkaistavaksi heti

Satamakatu 27:n valtaus jatkuu ja omistajan kanssa neuvotellaan

Turussa osoitteessa Satamakatu 27 sijaitsevan kiinteistön perjantaina 16.4. haltuunsa ottaneet kaupunkilaiset jatkavat tilan valtaamista tavoitteenaan autonomisen kulttuurikeskuksen toiminnan vakiinnuttaminen. Neuvotteluyhteydet kiinteistön omistajaan on saatu avattua ja omistajan kanssa on käyty keskusteluja hyvässä hengessä puhelimitse. Kasvokkain kiinteistön omistajaa tai tämän edustajaa ei olla valtaajien toiveista huolimatta ainakaan vielä tavattu.

Valtaajien tämän hetken akuutein vaatimus on saada kiinteistön perjantaina katkaistut sähköt takaisin toimintaan. Se mahdollistaisi ruuan valmistuksen, tehokkaampaa siivousta, sekä monenlaista toimintaa ja lisäksi parantaisi turvallisuutta kiinteistön sisätiloissa pimeään aikaan. Valtaajat ovat edelleen valmiita maksamaan sähkön, veden, jätehuollon ja mahdolliset muut kiinteistön ylläpitämisen kulut.

Neuvotteluihin on toivottu välittäjäksi jotakin kaupungin tahoa esimerkiksi vastaavalla tavalla kuin Helsingissä Sosiaalikeskus Sataman tapauksessa. Turun kaupungin kulttuurilautakunta on päätöksessään (21.10.2009, §237) yksimielisesti esittänyt kaupunginhallitukselle perustettavaksi työryhmää "suunnittelemaan ja viemään eteenpäin autonomisen kulttuurikeskuksen perustamista ja sille tilan vuokraamista nimellistä korvausta vastaan". Valtaajat ovat odottaneet asian edistymistä kaupungin elimissä jo puoli vuotta ja vaativat nyt, että kaupunki ryhtyy välittömästi toimiin, jotta tällä hetkellä vallattuna oleva Satamakatu 27 saadaan kulttuurilautakunnan päätöksessään mainitsemaan autonomiseen kulttuurikeskuskäyttöön. Asiaa kulttuurilautakunnalle valmistelleisiin kulttuuritoimen virkamiehiin on yritetty saada puhelinyhteyttä toistaiseksi tuloksetta.

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Talokokous kello 17!

Tänään pyritään neuvotteluyhteyteen talon omistavan tahon, sekä kaupungin kanssa. Talossa ei edelleenkään ole sähköä, mutta se ei estä ihmisiä toimimasta. Tee kulttuuriteko ja tuo paikalle ruokaa ja kahvia. Tutustu taloon ja sen käyttömahdollisuuksiin!

Häätöuhkaa ei tällä hetkellä ole. Viimeisimmät tiedot ja ajatukset voit lyödä tiskiin ja saada selville iltapäivän kokouksessa.

Tervetuloa kello 17 talokokoukseen osoitteeseen Satamakatu 27!

Satamakadun valtaus mediassa

Turun Sanomat uutisoi

Käykää kommentoimassa!

Huomenna aamupäivällä talolla vegaanista ruokaa tarjolla! Autonominen kulttuurikeskus sijaitsee osoitteessa Satamakatu 27.

Kuvia Vallattomasta kevätjuhlasta Turku Squatin Facebook-albumissa. Lisäksi kuvareportaasi valtaukselta.

Valtaus jatkuu

Vallaton kevätjuhla oli menestys. Kävijöitä oli satoja ja ohjelmaa riitti kahdeksi päiväksi sähköjen puuttumisesta huolimatta. Kiitos kaikille osallistujille!

Meininki talolla jatkuu edelleen siivoilun ja hengailun merkeissä. Taidenäyttelyt, vaihtotori ja sivukirjasto ovat edelleen auki. Tuo vanhat kirjasi ja vaatteesi nurkista pyörimästä ja ota uusia tilalle. Maanantaina aamupäivällä talolla tarjoillaan vegaanista ruokaa.

Tervetuloa!

Tiedonanto!!

Julkinen tiedonanto:

Kaupunkilaiset ovat vallanneet osoitteessa Satamakatu 27 sijaitsevan talon autonomiseksi kulttuurikeskukseksi. Viikonlopun aikana on talossa viettänyt aikaa satoja ihmisiä. Kävijämäärästä huomaa että tällaiselle tilalle on kysyntää. Turun kaupunki ei ole valmis tarjoamaan asukkailleen tiloja omaehtoisen ja vapaan kulttuurin tuottamiseen, joten vaadimme kaupunkia maksamaan kyseisen kiinteistön vuokran merimieskirkolle.

Valtaus on kannanotto vapaan antiautoritäärisen tilan puuttumisesta kaupungissa, ei missään määrin hyökkäys merimieskirkkoa ja kiinteistön omistavaa tahoa kohtaan.

Omistajan edustaja on ilmaissut neuvotteluhalukkuutta, ja ymmärtävänsä tarpeen kyseisenlaiselle tilalle kaupungissa.

Haluamme aikaa neuvottelemiseen, sekä sähköt takaisin taloon, jotta voimme siivota ja kunnostaa paikkaa. Mitään vaurioita emme suvaitse talossa tapahtuvan. Olemme halukkaita neuvottelemaan kaupungin ja talon omistavan tahon kanssa yhteisistä säännöistä ja mahdollisista kustannuksista. Olemme valmiit maksamaan talon käytöstä aiheutuvat kustannukset (sähkö, vesi, jätehuolto yms.).

Kaupungin olisi paljon helpompi tukea omaehtoista toimintaa kuin vastata jatkuvista valtauksista tilojen puutteen vuoksi.


Köyhät voittaa!

TALOKOKOUS KLO. 15 !

Talokokous osoitteessa Satamakatu 27 tänään 18.4. klo. 15! Tulkaahan paikalle keskustelemaan talon tulevaisuudesta. Siivousvälineet ja -apu ovat myös erittäin tervetulleita.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Vallattomuutta kevään tuoksussa


"Minkähänlaisen vaikutelman se omistajakin sai kun sille ruvettiin puhumaan todellisuuden eri tasoista?"

"Joo, no se oli ehkä vähän heikko kohta siinä keskustelussa..."


Talonvaltauspäivien Turun kohde, Satamakatu 27, viihtyi kaitsijoidensa huomassa myös sateisen lauantain. Alkuiltapäivästä paikalla kävi rakennuksen virallisten omistajien edustajia, joiden ristiriitaisesta suhtautumisesta huolimatta saatiin enteilyä tilan pidempiaikaisesta hallussapidosta. Enemmittä ongelmitta pyörähti talonkokous käyntiin ja ajoittaisten vaikeuksien kautta myös itse Vallaton kevätjuhla. Osa resursseista kului valitettavasti kielloista huolimatta piirrettyjen tagien poistamiseen - maalari: muistathan seuraavalla kerralla, että tilojen reviiritietoiset omistajat langettavat mielellään poistamisesta koituvat kulut + reilun mielipahalisän valtauksien voipumattomilla puurtajilla. Osoittakaamme solidaarisuutta toisillemme ja välttäkäämme ylimääräistä nenäverenkaivuuta.

Omat haasteensa jälkimmäiselle päivälle tarjosi sähkökysymys, jonka vuoksi artistit esiintyivät akustisin instrumentein. Satamakadun autonomisessa kulttuurikeskuksessa päästiin nauttimaan muun muassa turkulaisesta nykyrunoudesta, taidelyhytelokuvista, poi-työpajasta sekä osin improvisoidusta musiikista, joka bongoin, huuliharpuin ja luutuin karkotti hämärtyvän illan mielistä. Yötä kohden yltyvä vesisade ei jäähdyttänyt juhlaväkeä, joka sai kokea siemauksen arkipäivän magiaa, olkoonkin että kyse oli viikonlopun pyhistä. Shamaanirummun kuminassa kihosi vapauden vaateeseen kipuna kaihoa, viaton kysymys: Miksei tää saa jatkua? Kysymys ei ole retorinen, vaan haluamme kuulla siihen vastauksen: hei kuulkaa, hallitusten ja lautakuntien sedät ja tädit, laskekaa salkkunne ja liittykää viimein hyvisten puolelle. Roskalavasohvalla on tilaa, ja nuotion loimussa voi lämmitellä käsiään. Taustalla kaikuvat kitara ja poikkihuilu.

Osallistujat kiittävät muita osallistujia! Keskellä alati synkkenevien kulttuuripoliittisten virtausten syvänteitä viriää toivo, tuo joutomaan rikkaruohoista kirkkain. Ehkä ylihuomisessa siintävä vapaus koittaakin jo tänään - nyt, tänä kellonlyömänä - kunhan olemme vain valmiina puolustamaan itseämme ja kaupunkikulttuurin keuhkojen autonomiaa, vaatimuksessamme taipumatta ja toimintatapoja varioiden. Vastassamme saattaa olla koneisto pamppuja, rekistereitä, painokoneita ja tuomarinnuijia, mutta meillä on käsissämme aseista vaarallisin: oma luovuutemme. Sen voimin meillä on mahdollisuus käynnistää ja ylläpitää turvapaikkoja kaikennieleviltä voitonjanon ja kontrollin rakenteilta.

Satamakadun valtaus kartutti toimitsijoiden kokemusta arvokkain opetuksin, ja mikä olennaisinta, saatteli ilakoivat joukot kohti kevättä ja Vallattomuutta. Musta lippu hulmutkoon!

Vallaton Kevätjuhla jatkuu

17.4.

Vallaton kevätjuhla jatkuu iloisena pienistä teknisistä ongelmista huolimatta. Sähköjä ei ole eli keikat pyritään vetämään akustisena. Paikalle toivotetaan tervetulleeksi vallattomalla juhlamielellä ja mahdollisuuksien mukaan omilla taskulampuilla varustettuja ihmisiä jatkamaan hienosti alkanutta viikonloppua!

Satamakatu 27 - TALOKOKOUS KLO 15.00!!

Pyydämme kaikkia halukkaita tulemaan paikalle talokokoukseen klo 15.

Kokouksessa käsitellään Vallaton kevätjuhla -tapahtuman jatkoa. Tämä päivä on vaakalaudalla mm. sen takia että Turku energia katkaisi kiinteistöstä sähköt eilen. Eilispäivän keikat saatiin soitettua akkujen voimin, mutta sellainen on hieman liian työlästä jatkettavaksi.

Festivaalin aloituspäivänä oli paikalla väkeä yli odotusten. Satoja (ellei tuhansia)!! Kiitoksia kaikille juhlijoille. Toivomme ihmisiä paikalle myös tänään kolmeksi esittämään ideoita ja kehittämään toimintaa.

perjantai 16. huhtikuuta 2010

Satamakatu 27 autonomian aallokossa


Kansainvälisten talonvaltauspäivien kunniaksi on Turussa vallattu rakennus sataman lähistöltä. Historiassaan mm. merimieskirkkona toiminut ja vastaanottokeskukseksi tarkoitettu talo on astunut täten vapaan kulttuurin palvelukseen toistaiseksi nimeämättömänä.

Vallaton kevätjuhla alkoi Turun linnan puistossa 16:30 ja siirtyi kulkueen muodossa läheiseen kohteeseen. Perjantai-illan aikana squatilla ennätti käydä satoja ihmisiä, ja tätä kirjoitettaessa liikkuu vapautetuilla käytävillä edelleen juhlakansaa.

Nokipilvistä, lakoista, TVO:n lopusta ja Hulluista päivistä huolimatta on vuoden 2011 alakulttuuripääkaupunkiin perustettu antiautoritaarinen vyöhyke, jolla luovuus ja kirjavuus saavat kahleitta kukkia. Kuulaan tähtitaivaan alle kohonneen mustan lipun alla esiintyivät musiikkitaiteen nuoret lupaukset. Lauantaina jatkuvan kevätjuhlan aikana tarjotaan tilaisuus myös muuhun luovaan toimintaan, muun muassa erilaisten työpajojen muodossa. Lisäksi talolla käynnistyivät karkoitettu sivukirjasto sekä vaihtotori.

Autonomiselle kulttuurikeskukselle Satamakatu 27:n tilat tarjoavat messevät puitteet. Turun poliisi luopui kaikenlaisista tunkeutumisaikeista havaitessaan osaanottajien vakaan henkisen tahtotilan. Vastaavaa suhtautumistapaa vapauden soihdunkantajat toivovat päättäviltä elimiltä jatkossakin. Ruohonjuuritason luomistyön edellytysten tyhjiö Turussa ja muissa suomalaisissa kaupungeissa on huutava vääryys, johon peilaten tuntuvat puheet 'luovasta taloudesta' tuulesta temmatuilta.

Aamun valjetessa selviää, antaako vallitseva järjestys tämän vapaakaupungin peruskiven jatkaa olemassaoloaan kaupallisten intressien kaavoittamassa kaupunkikuvassa. Turun valtaajat kutsuvatkin väen paikalle puolustamaan uudenlaisen urbaanin kulttuurin istuttamista vanhaan pääkaupunkiin. Taistelu jatkuu, vapaus on käsillä - vastaatko kutsuun?
Talo vallattu, meininki ihan vitun kova, niin kellarissa kuin yläkerrassakin. Bändejä esiintyy, vaikka soittojärjestys onkin muuttunut. Sähköt on vieläkin poikki, mutta se ei menoa haittaa, koska me skulataan. Porukkaa on paikalla rutosti ja hommat on helvetinmoisessa nousussa!

Juhlat käynnissä

Vapaan kulttuurin kevätjuhlat ovat alkaneet! Bileet siirtyivät puistosta Satamakatu 27.
Talo on tyhjillään oleva majatalo, joka täyttyy musiikista, työpajoista, ruoasta ja juomasta!

TERVETULOA

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Ohjelmassa: Vallaton kevätjuhla!

KOKOONTUMINEN klo 16.30 Linnanpuistossa, ole ajoissa paikalla!

Perjantai-illan sääennusteista huolimatta kannattaa paikalle saapua: luvassa kuivat oltavat ja katto pään päälle!

Paikalle pääsee bussilla numero 1 Kauppatorilta tai jalan/pyörällä Läntistä rantakatua myöten (n. 3 km).


Perjantai

16.30 Alkuruoka ja musiikkia

Bändit:
17.30 How to make a windmill
18.30 Yvonney (ilman taikarumpua)
19 Auntie Mary
20 On Beam
20.30 Another Cocksucking Device
21 Suleeka
22 Noituus
23 Büfo
24 Eläimen tarkoitus
→ DJ Elba Hellefors

+

Sivukirjasto aloittaa uusissa tiloissa
Infopöytä + distro
Kahvila palvelee
TAIDERATORIO - kuvataidekokeilu alkaa
Valokuvanäyttelyitä


Lauantai

14 Kankaanpaino- ja vaatetuunaustyöpaja
15 Luovan kaaoksen keskuskomitean työpaja
16 Radio Hear esittelee toimintaansa. Lähetystyöpaja.
17 POI – tulenpyöritystyöpaja
18 Runoja: Marianna Lindström, Toni & Dani
19 Barbie-improvisaatioteatteria

Bändit:
20 Kaappo ja Kim
21 Unto Kuutamo
22 Anal Barbara
23 Juudas Iskariotin Suudelma
24 Manic Rampage
01 Smoking Caterpillar
→ DJ Phatkat

+

"Ruokaa ei aseita" tarjoilee juhlaväelle ilmaista syötävää
TAIDERATORIO jatkuu
Elokuvia, dokumentteja ja Turun Anikistien lyhäreitä koko päivän!


Tuo myös omia soittimiasi, taidettasi ja projektejasi paikan päälle.

Illan keikkoja ja tunnelmia kuunneltavissa Radio Hearista: http://www.hear.fi

+ MUUTA! Tule mukaan ja vaikuta tapahtumaan.

Kellonajat SUUNNILLEEN-aikoja!

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Perjantai 16.4.! Turun linnan puisto! 16.30!

Juhlat alkavat Turun linnan puistossa perjantaina kello 16.30!
Paikalle pääsee bussilla numero 1 Kauppatorilta tai jalan/pyörällä Läntistä rantakatua myöten (n. 3 km).

OHJELMA PÄIVITTYY! PYSY KANAVALLA!

Koe muun muassa:

- On Beam
- Yvonney ja Taikarumpu
- Suleeka
- Noituus
- How To Make A Windmill
- Smoking Caterpillar
- Juudas Iskariotin suudelma
- Runoja: M. Lindström
- Barbie-improvisaatiota
- Manic Rampage
- Unto Kuutamo
- Ph.D
- valokuvanäyttely: Vallaton tila
- poinpyöritystyöpaja
- kankaanpainantatyöpaja

Joka päivä on tarjolla ilmaista ruokaa.