maanantai 6. syyskuuta 2010

Päräyttävä slummiviikko takanaTurun kaikenkarvaisten alakulttuurihölmöläisten järjestämä Taideslummi -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna jo neljättä kertaa. Kyseessä oli viikon mittainen mielenosoitusleiri, joka pystytettiin jätemateriaalista tällä kertaa Tuomiokirkkopuistoon. Koska taiteelle (mitä ikinä se onkaan?) ei Turussa, EU:n kult.pääkaupungissa 2011, ole tilaa, se ajautuu slummiin.

Alakulttuuripääkaupungin ja Turun Valtaajien ykköstavoitteena on edelleen saada Turkuun ns. autonominen kulttuurikeskus. Se olisi lyhyesti sanottuna tila, jossa taide, kulttuuri ja niiden ympärille kietoutuva yhteisöllisyys voisivat kasvaa ja elää taloudellisesta voitontavoittelusta vapaana. Käyttäjät määrittelisivät tilan säännöt itse (avoimissa talokokouksissa), ketään ei syrjittäisi, tila olisi kaikille avoin, eikä ihmisiä olisi jaoteltu "henkilökuntaan" ja "asiakkaisiin". Pyrittäisiin rikkomaan kaupallisuuden kangistamaa liiankin tuttua kaavaa: a) osta lippu b) tuijota esitystä passiivisesti c) häivy. Aitoa yhteisöllisyyttä on vaikea syntyä kaupallisessa ympäristössä, jossa raha rakentaa raja-aitoja kaikkialle. Taide vaatii myös spontaaniutta, säröä ja epäkorrektiutta.
Vielä kiitos kaikille osallistujille! Mikäli jäi jano, olet tervetullut suunnittelemaan jatkoa kulttuurikeskushankkeelle torstaina 9.9. klo 19 osoitteeseen Kaskenkatu 15!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti