torstai 7. toukokuuta 2009

Mikä Vapaan kulttuurin festivaali?

Mitä?

Vapaan kulttuurin festivaali on ruohonjuuritason toimijoiden organisoima, sitoutumaton kolmipäiväinen festivaali. Kulttuuri nähdään laajana käsitteenä, ja mukana vuonna 2009 on kaikkea animaatioista nukketeatteriin, aloittelevista punkbändeistä indiemusiikin koviin nimiin ja linnunpöntön rakentamisesta shakkiturnaukseen. Tapahtuma on ilmainen ja ikärajaton, eli avoin kaikille kiinnostuneille. Kaikki esiintyjät ovat tulleet mukaan tapahtumaan vailla korvauksia, vain tukeakseen vapaan kulttuurin ajatusta. Kaikki ohjelma on turkulaisten tuottamaa, ja järjestäjät ovatkin tahtoneet tänä vuonna nostaa esiin nimenomaan turkulaista osaamista. Hyvä Turku!

Vapaan kulttuurin festivaali järjestetään toukokuussa 2009 toista kertaa. Ensimmäinen festivaali järjestettiin huhtikuussa 2008 kulttuurikeskus Jokikadun avajaisfestivaalina.

Mikä vapaa kulttuuri?


Vapaan kulttuurin festivaali on syntynyt tarpeesta tehdä kaupunkitilasta ihmisten, meidän itsemme näköistä. Julkisessa tilassa saa yleensä näkyä vain se, jolla on varaa maksaa julkisuudesta ja jonka mainostoimistot hyväksyvät valotauluilleen. Mielestämme kaupunki kuuluu kaupunkilaisille, ja nämä saavat näkyä ja kuulua kaupunkitilassa. Vapaan kulttuurin festivaali on osa globaalia taistelua vapaasta kaupunkitilasta. Olemme nostaneet kulttuurin tärkeäksi aseeksi tässä taistelussa. Emme koe kulttuuripääkaupunki Turun kulttuuritarjontaa tyydyttäväksi: taidemuseot, kaupunginteatteri ja oopperat ovat hienoja asioita, mutta ne eivät ole sitä mitä me haluamme. Kulttuuria eivät ole vain ne asiat, jotka on listattu kuntien kulttuuriohjelmiin. Koemme tärkeäksi nostaa alakulttuurin arvostusta järjestämällä itsemme näköisiä ja kokoisia tapahtumia, ilman suurien säätiöiden tylsää byrokratiaa ja miljoonabudjetteja. Tahdomme vapauttaa kulttuurin laitoksista ja rahastoista takaisin ihmisille ja sanoa, että jokainen voi olla osa kaupunkikulttuuria, ei vain passiivisena kuluttajana ja kokijana vaan tuottajana ja tekijänä. Jokainen on taiteilija, kulttuuri kuuluu kaikille!

Kuka?

Vapaan kulttuurin festivaalin takana ovat asiasta innostuneet paikalliset toimijat. Ohjelmatuotannosta vastaa pitkälti Turku Euroopan alakulttuuripääkaupunki 2011 ja tiloista Turun Valtaajat, mutta mukana on paljon myös yksittäisiä, sitoutumattomia tahoja. Taideakatemian opiskelijat tuottavat festivaalille ohjelmaa ja festivaali tukee Pro Taideakatemia-liikettä. Lisäksi järjestäjänä on jokainen paikalle saapuva yksilö, eli mahdollisesti juuri SINÄ! Tule ja tee festarista itsesi näköinen.

Missä?

Viime vuoden festivaali pidettiin vanhan autokorjaamon tiloissa Jokikadulla. Tänä vuonna puhaltavat kuitenkin uudet tuulet ja olemme jättäneet koneöljyn ja holvikaaret taaksemme ja pääsemme tutustumaan periturkulaiseen rakennuskulttuuriin. Festivaalin sijaintia ei paljasteta etukäteen turvallisuussyistä, vaan parhaiten mukaan pääsee ilmestymällä pe 15.5. klo 18 Kauppatorille, josta suuntaamme kulkumme uudelle festivaalialueelle. Mikäli et pääse tuolloin paikalle, kuulostele viidakkorumpua tai palaa näille sivuille 15.5. klo 18:30.

Ohjeistus

Jotta kaikki voisivat nauttia festivaalista, toivomme juhlijoiden sitoutuvan seuraavaan:

Yleisohjeena: Älä mokaa

Ei rasismia, seksismiä tai väkivaltaa.
Ei piirtämistä tai maalaamista sisäseiniin tai ikkunoihin.
Ei tupakointia sisätiloissa.

Tervetuloa ja pidetään kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti