maanantai 28. syyskuuta 2009

Valtavia sakkoja Jyväskylän valtauksen tukidemosta


Aprillipäivänä 2008 tapahtui Jyväskylän ensimmäinen talonvaltaus sitten 90-luvun, kun kirjava ihmisjoukko valtasi elokuusta 2006 tyhjillään olleen Senaatti-kiinteistöjen omistaman ja Jyväskylän yliopiston vuokraaman rakennuksen.. Tuloksena oli valtavat korvausvaatimukset valtaajilta – yhteensä noin 30 000 euroa. Osa valtaajista halusi vastustaa yliopistolain uudistusta ja osa toivoi tiloja kulttuurikeskukselle. Valtaus kuitenkin päättyi poliisin massiiviseen talon piiritykseen, rynnäkköön, tyhjentämiseen ja parinkymmenen ihmisen kiinniottoon sekä korvausvaatimuksiin.


Oikeudenkäynti tilassa olleita vastaan käytiin 23.9 Jyväskylässä. Solidaarisuuden osoituksena järjestettiin Turussa samaan aikaan tukimielenosoitus valtion omisteisen Senaatti-kiinteistöjen toimiston edessä. Tapahtuma oli laillinen, ilmoitettu mielenosoitus joka sujui järjestäjien puolelta rauhallisesti noin 15 ihmisen voimin. Klo 15:00 - 16:30 välisenä aikana väki kokoontui paikalle kahden banderollin kanssa hiljaiseen mielenilmaukseen.


Passiivisen vastarinnan tuloksena neljä ihmistä otettiin kiinni ja päiväsakkoja jaettiin käsittämätön 40-80 per henkilö ja osa päästettiin putkasta vapaaksi vasta seuraavana päivänä. Määrä on todella suuri siihen nähden että sakkojen kohteet istuivat ainoastaan Senaatti-kiinteistöjen rappusilla eivätkä suostuneet siirtymään poliisin pyynnöstä. Tämä oli heidän ainoa rikoksensa. Liikennettä tai toimiston työntekijöiden kulkua ei estetty. Sakot ovat suurimmat Turussa, mitä talonvaltauksesta tai sen tukitoiminnasta on tiedossa. Poliisit vetosivat mm. siihen että tila on yksityinen, jolloin mielenosoittajien olisi pitänyt pysyä koko aidatun alueen ulkopuolella. Poliisin suorittamat selätykset olivat osittain hyvin ikävää nähtävää ja osoitus täysin ylimitoitetusta voiman käytöstä.


Turun demon jälkeen Senaatti-kiinteitöjen ikkunat rikottu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti