lauantai 23. toukokuuta 2009

Kadun vapaus ja jatkoa odotellessa

Vapaa katu!

Vapaa katu!-tapahtuma onnistui yli odotusten. Noin kahdeksankymmentä ihmistä valtasi kadun Linnankatu 34:n edestä, jossa Turun Tilalaitos sijaitsee. Katua pidettiin hallussa kaksi pahinta ruuhkatuntia, ja poliisi joutui ohjaamaan yhdeltä Turun vilkkaimmilta läpiajoteiltä liikenteen pois. Tapahtuman aikana väkijoukko huusi iskulauseita vapaita kulttuuritiloja ja Turun valtauspolitiikkaa koskien, kuunteli musiikkia, tanssi kaduilla, liehutti lippuja ja piirsi liiduilla katuun. Poliisi ei puuttunut mielenosoitukseen, vaan tyytyi ohjaamaan liikennettä pois kadulta ja filmatisoimaan mielenosoittajia.

TS julkaisi aiheesta pienen uutisen

Muutamia oikaisuja:

Poliisilta oli lupa mielenosoitukseen jalkakäytävällä, ei ajoradalla.

Väkeä oli paljon yli 50 henkeä. Tapahtuman jälkeen puistoon lähti pieni osa mielenosoittajista, ja tällöin paikalta laskettiin 56 henkilöä.

Virtanen on kehottanut valtaajia järjestäytymään yhdistykseksi, ja tämä on tehty. Turun Autonominen kulttuuriyhdistys ry on lähettänyt Virtaselle ja Tilalaitokselle useita sopimusehdotuksia eri tiloista, eikä näihin ole koskaan vastattu mitenkään tai asiasta suostuttu ry:n hallituksen kanssa neuvottelemaan.

Muttei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Virtanen ei sulje pois mahdollisuutta, että jokin yhteisesti hyväksyttävissä oleva ratkaisu vielä löytyisi! Tämä on suuri myönnytys taholta, joka on aiemmin julistanut nollatoleranssia valtauksille. Taiteilijoiden työtilaselvityksen sen sijaan emme usko ottavan huomioon vaihtoehtoisia kulttuuritiloja, joten sen varaan emme laske hiukkaakaan.


Turun Valtaajat ja Alakulttuuripääkaupunki - hanke kiittävät kaikkia osallistujia, jotka tekivät katujuhlastamme ikimuistoisen. Toivomme nyt alkaneen liikkeen vahvistuvan tulevan kesän aikana ja toivotamme kaikki tervetulleiksi tuleviin valtauksiin. Sillä kuten aiemminkin on todettu, valtaukset eivät lopu, ennen kuin Turussa on autonominen kulttuurikeskus.

To be continued...

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Vapaa katu!

Vapaan kulttuurin festivaali ei koskaan päässyt kunnolla alkamaan. Jos tämä jäi harmittamaan sinuakin, tule mukaan tukimielenosoitukseen sekä juhlimaan kaduille ja näyttämään päättäjille ettei meitä voi kohdella miten tahansa. Virallinen mielenosoitus alkaa klo 15:15 Tilalaitoksella (Linnankatu 34), mutta jos vähänkään epäilet ettet osaa paikalle lähdemme yhdessä klo 15 torilta (emme saaneet poliisilta lupaa liikkua mielenosoituksena torilta, joten kokoonnumme yksityishenkilöinä). Ota kyltit ja juhlintavälineet (esim. akustiset soittimet, ruokaa, serpentiiniä, kanrevaaliasuja) mukaasi!

lauantai 16. toukokuuta 2009

Uutisointia perjantai-illasta valtamedioissa

Turun Sanomat

TS:n kuvareportaasi

YLE

Verkkouutiset

Ilta-Sanomat

Helsingin Sanomat

Voima (ei niin valtamedia)


Laittakaa lisää linkkejä jos löydätte!

Vapaata kulttuuria jokirannassa!



Vaikka virkavalta esti festivaalin suunnitellussa kohteessa ja järjettömällä voimankäytöllä otti kiinni osan ihmisistä, emme lopeta tähän.

Tervetuloa jokirantaan Jokikadun kiinteistön eteen tänään klo 15 -> juhlimaan vapauttamme piknikin, akustisen musiikin (omat soittimet mukaan!) ja muun ohjelman voimin.

We shall overcome!

perjantai 15. toukokuuta 2009

Vapaan kulttuurin festivaalit peruttu!

Turun kaupunki muisti vapaan kulttuurin ystäviä ja tapahtumajärjestäjiä tänään väkivaltaisen yhteenotoin ja lukuisin pidätyksin. Noin 15 ihmistä joutui illalla telkien taakse ja kaikkia odottaa vähintään 10 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus.

Tästä syystä festivaali on nyt peruttu ellei toisin ilmoiteta.

Kaikesta tästä voitte syyttää joko Turun kaupunkia, Turun kaupungin tilalaitosta, Martti Kuitusta, poliiseja tai kaikkia yhdessä.

torstai 7. toukokuuta 2009

Mikä Vapaan kulttuurin festivaali?

Mitä?

Vapaan kulttuurin festivaali on ruohonjuuritason toimijoiden organisoima, sitoutumaton kolmipäiväinen festivaali. Kulttuuri nähdään laajana käsitteenä, ja mukana vuonna 2009 on kaikkea animaatioista nukketeatteriin, aloittelevista punkbändeistä indiemusiikin koviin nimiin ja linnunpöntön rakentamisesta shakkiturnaukseen. Tapahtuma on ilmainen ja ikärajaton, eli avoin kaikille kiinnostuneille. Kaikki esiintyjät ovat tulleet mukaan tapahtumaan vailla korvauksia, vain tukeakseen vapaan kulttuurin ajatusta. Kaikki ohjelma on turkulaisten tuottamaa, ja järjestäjät ovatkin tahtoneet tänä vuonna nostaa esiin nimenomaan turkulaista osaamista. Hyvä Turku!

Vapaan kulttuurin festivaali järjestetään toukokuussa 2009 toista kertaa. Ensimmäinen festivaali järjestettiin huhtikuussa 2008 kulttuurikeskus Jokikadun avajaisfestivaalina.

Mikä vapaa kulttuuri?


Vapaan kulttuurin festivaali on syntynyt tarpeesta tehdä kaupunkitilasta ihmisten, meidän itsemme näköistä. Julkisessa tilassa saa yleensä näkyä vain se, jolla on varaa maksaa julkisuudesta ja jonka mainostoimistot hyväksyvät valotauluilleen. Mielestämme kaupunki kuuluu kaupunkilaisille, ja nämä saavat näkyä ja kuulua kaupunkitilassa. Vapaan kulttuurin festivaali on osa globaalia taistelua vapaasta kaupunkitilasta. Olemme nostaneet kulttuurin tärkeäksi aseeksi tässä taistelussa. Emme koe kulttuuripääkaupunki Turun kulttuuritarjontaa tyydyttäväksi: taidemuseot, kaupunginteatteri ja oopperat ovat hienoja asioita, mutta ne eivät ole sitä mitä me haluamme. Kulttuuria eivät ole vain ne asiat, jotka on listattu kuntien kulttuuriohjelmiin. Koemme tärkeäksi nostaa alakulttuurin arvostusta järjestämällä itsemme näköisiä ja kokoisia tapahtumia, ilman suurien säätiöiden tylsää byrokratiaa ja miljoonabudjetteja. Tahdomme vapauttaa kulttuurin laitoksista ja rahastoista takaisin ihmisille ja sanoa, että jokainen voi olla osa kaupunkikulttuuria, ei vain passiivisena kuluttajana ja kokijana vaan tuottajana ja tekijänä. Jokainen on taiteilija, kulttuuri kuuluu kaikille!

Kuka?

Vapaan kulttuurin festivaalin takana ovat asiasta innostuneet paikalliset toimijat. Ohjelmatuotannosta vastaa pitkälti Turku Euroopan alakulttuuripääkaupunki 2011 ja tiloista Turun Valtaajat, mutta mukana on paljon myös yksittäisiä, sitoutumattomia tahoja. Taideakatemian opiskelijat tuottavat festivaalille ohjelmaa ja festivaali tukee Pro Taideakatemia-liikettä. Lisäksi järjestäjänä on jokainen paikalle saapuva yksilö, eli mahdollisesti juuri SINÄ! Tule ja tee festarista itsesi näköinen.

Missä?

Viime vuoden festivaali pidettiin vanhan autokorjaamon tiloissa Jokikadulla. Tänä vuonna puhaltavat kuitenkin uudet tuulet ja olemme jättäneet koneöljyn ja holvikaaret taaksemme ja pääsemme tutustumaan periturkulaiseen rakennuskulttuuriin. Festivaalin sijaintia ei paljasteta etukäteen turvallisuussyistä, vaan parhaiten mukaan pääsee ilmestymällä pe 15.5. klo 18 Kauppatorille, josta suuntaamme kulkumme uudelle festivaalialueelle. Mikäli et pääse tuolloin paikalle, kuulostele viidakkorumpua tai palaa näille sivuille 15.5. klo 18:30.

Ohjeistus

Jotta kaikki voisivat nauttia festivaalista, toivomme juhlijoiden sitoutuvan seuraavaan:

Yleisohjeena: Älä mokaa

Ei rasismia, seksismiä tai väkivaltaa.
Ei piirtämistä tai maalaamista sisäseiniin tai ikkunoihin.
Ei tupakointia sisätiloissa.

Tervetuloa ja pidetään kivaa!

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Vapaan kulttuurin festivaalin ohjelma

Turku Euroopan alakulttuuripääkaupunki 2011 ja
Turun Valtaajat ylpeänä esittävät:

Vapaan kulttuurin festivaali vol. II


Alustava ohjelma, muutokset mahdollisia

PE 15.5.2009

18:00
Kokoontuminen Kauppatorilla, josta siirrymme festivaalialueelle
19:00 Manic Rampage - alternative rock
19:30 Sirkus Gelsomina - innovatiivinen nukketeatterisirkus
20:30 Peasant Shoes - indie
21:00 Jeesus ja opetuslapset - punk
21:30 No Man's Armi -punk
22:00 Sakea -hiphop
22:30 Ronskibiitti - hiphop
23:30 Yleislakko
00:00 Yakuzi pato - lounge
00:45 VALOVOIMA - tekno

LA 16.5.

12:00
-> Kahvila
14:00 - 18:00 Käsityöpaja
Nappeja, nuppeja, neppareita? Avoin käsityöpaja, jossa resurssit kankaanpainoon, neulontaan, vaatteiden korjaukseen ja tuunaukseen ynnä muuta.
19:00 Taideakatemian animaatioita
20:00 Fragile! Työryhmä Kuuma ankanpoikanen kertoo seksin iloista ja suruista nukketeatterin keinoin
20:30 XXXX - industrial noise
21:00 Doktor Heartless - kauhunukketeatteria! Pinokkio ja kumppanit silpoutuvat silmiesi edessä...
22:00 English lessons - animaatio by Turun Anikistit
22:30 Liittovaltio - glampunk
23:15 Lausteen Demoni - grunge/psyke
00:30 Noituus - crustpunk
01:00 Affinity - metal

SU 17.5.


12:00
-> Kahvila
12:00-16:00 Käsityöpaja
Nappeja, nuppeja, neppareita? Avoin käsityöpaja, jossa resurssit kankaanpainoon, neulontaan, vaatteiden korjaukseen ja tuunaukseen ynnä muuta.
14:00 Shakkiturnaus
15:00 Linnut! - rakennetaan linnunpönttöjä lähipuiden tirpeille sekä harjoitellaan niiden hoitoa
16:00 Poi - työpaja. Johdatus tulitaiteeseen. Tule tekemään itsellesi harjoituspoit sekä harjoittelemaan niiden käyttöä.
17:00 Street football - ottelu
18:00 Talokokous
19:30 They won't stay dead! - zombinukketeatteria
20:00 Taideakatemian leffoja