lauantai 5. kesäkuuta 2010

Kyttien sikailusta

Kansainvälisenä epäjärjestyspäivänä 35.5 päästiin Turussa jälleen todistamaan kyttien mielivaltaa. Keskustan halki kulkenut marsilaisten invaasiota vastaan protestoinut maailmapallon puolustusvoimien kulkue päätyi marssinsa päätteeksi puistoon Mannerheimin patsaan juurelle nauttimaan kesäpäivästä. Kulkuetta seurannut poliisipartio päätti kuitenkin estää näiden pölynimurein ja vesi-ilmapalloin aseistautuneiden, väkivaltaisten mielenosoittajien aikeet, ja kävi huppuun ja huiviin ”naamioituneen” juhlijan päälle. Kourallinen muita paikalla olijoita ryntäsi auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta nuorukaista, joka huusi apua kolmen suurikokoisen poliisin painaessa häntä maahan.

Puistoon auringosta ja akustisesta musiikista nauttimaan tulleet juhlijat seurasivat tyrmistyneinä, kun kytät heittelivät poikaa auttaneita ihmisiä kauemmas ja laittoivat tämän raudoissa poliisiautoon. Maijan takakonttiin päätyi myös tyttö, jota syytettiin muun muassa vangin vapautusyrityksestä ja ”laittoman tapahtuman järjestämisestä”. Kytät yrittivät vangita myös kolmatta henkilöä, joka kiipesi mm. poliisiautoon sisälle. Tämä teeman mukaisesti naamioitunut rikollinen pääsi pakenemaan poliisilta. Kytät jäivät harmistuneina kuumottelemaan loppua juhlakansaa pakoon päässeen henkilöllisyydestä ja tekemään etsintäkuulutusta ”märkäpukuun sonnustautuneesta henkilöstä.” Loppujen lopuksi paikalla oli parhaimmillaan viisi partioautoa ja kolme siviiliautoa.

Ne onnelliset, jotka saivat jatkaa perjantai-illan viettoa vapaina, tivasivat harmistuneina väkivaltaisen väliintulon syytä. Paikalla olleet virkavallan edustajat eivät olleet koskaan kuulleet poliisiväkivallasta, eikä heidän mielestään kolmen isokokoisen miehen mukiloimaa ihmistä tarvitse pyynnöistä huolimatta auttaa, jos väkivaltainen osapuoli on poliisi. He olivat myös sitä mieltä, ettei kulkueeseen olisi tarvinnut puuttua, ellei joukossa olisi ollut noita muutamia väkivaltaisia mielenosoittajia.

Kytät kertoivat Turun Sanomille, että heillä on ”nollatoleranssi naamioitumiseen julkisella paikalla.” Heiltä yritettiin kysyä, miksei kaikkia naamioituneita ihmisiä pidätetä samoin perustein esimerkiksi vappuna. Vappu on kuulemma eri asia, koska kyseessä ovat naamiaiset.

Poliisi siis hyökkäsi rauhanomaisen performanssin osanottajien kimppuun, ja syyttivät itseään ja tovereitaan puolustavia ihmisiä väkivaltaisesta käytöksestä. He myös kertoivat toiselle pidätetylle, ettei tilanteeseen johtanut naamioituminen itse asiassa edes ollut laitonta. Näiden kahden pidätetyn kohtelu putkassa oli kaukana yhdenmukaisesta; toinen sai kiinniottoa seuranneena iltana ruokaa, toinen ei. Vegaanista ruokaa ei pyynnöstä huolimatta annettu. Toista, kusiseen juoppoputkaan suljettua ei edes kuulusteltu, eikä hänelle 12 tunnin määräajan jälkeenkään tultu ilmoittamaan pidätyksestä. Toinen pääsi muutaman tunnin odotuksen jälkeen peräti pidätysselliin, jossa oli sentään puolikas peitto ja likainen patja. Kusiputkassa olleelle ilmoitettiin tylysti tämän pyytäessä peittoa, että "ei sulla ole kylmä." Molemmat päästettiin ulos vasta seuraavana aamuna. Vangin vapautusyrityksestä syytetty pakotettiin allekirjoittamaan tavaroiden luovutuskuitti, antamatta kuitenkaan mahdollisuutta tarkistaa tavaroitaan.

Tällaiset toistuvat, mielivaltaiset ylilyönnit johtavat ennen pitkään samanlaiseen tilanteeseen kuin Kreikassa, jossa kansalaiset pikkulapsista vanhuksiin heittelevät poliiseja kivillä, jos sellaisia sattuu kantaman päähän. Poliisi saa käyttää niin paljon väkivaltaa kuin tahtoo, mutta kaikki yritykset puolustautua näitä univormuihin sonnustautuneita jengiläisiä vastaan katsotaan rikolliseksi ja niistä seuraa aina sadistinen ja nöyryyttävä kosto. Voimakeinojen ja vapaudenriiston kohteeksi joutuneiden laillisia oikeuksia, esimerkiksi. sopivaan ravintoon, kuumaan veteen ja itseä koskeviin asiakirjoihin, poljetaan ja jätetään huomiotta, eikä näistä rikkomuksista tehtyjä valituksia yleensä noteerata. Kiinniotot ovat usein hyvin mielivaltaisia, ja putkaan päätyy yleensä täysin sattumanvaraisesti poimittuja henkilöitä.

Toverit, meidän täytyy järjestäytyä puolustamaan toisiamme. Se voit olla sinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti