keskiviikko 24. elokuuta 2011

Taideslummi häädetty!

Turun Porthaninpuistossa 7.8. alkaen toiminut Taideslummi on häädetty ja purettu. Tapahtuma oli toistuvasti ilmoitettu mielenosoitukseksi, mutta Turun kaupungilta virka-apupyynnön saaneet poliisivoimat aloittivat 24.8. noin kello 14 laittoman häädön.

Virka-apupyyntö oli tullut Turun kaupungin Tilaliikelaitoksen Martti Kuituselta, joka on ollut myös talonvaltausten nollatoleranssin taustalla. Ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ei suostunut puhelinyhteydessä neuvottelemaan "kuin oikeudessa". Virka-apupyyntö esitettiin sen jälkeen kun Turun Sanomat uutisoi toistamiseen Taideslummista 21.8. ja vetosi artikkelissaan kaupunkia reagoimaan mielenosoitukseen. Mielenosoittajia epäillään mm. "istutusten repimisestä".

Perustuslaillista mielenosoitusoikeutta loukattiin poliisin tarjotessa virka-apua Turun kaupungille. Toimeenpanosta vastaa ylikomisario Timo Malinen. Neuvotteluyritysten jälkeen kymmenen Taideslummin mielenosoittajaa kiinniotettiin laittomasti ilman poistumiskäskyä. Heidät vietiin poliisiasemalle kuvattaviksi ja tunnistettaviksi. Lain mukaisesti poliisin olisi tullut turvata perustuslaillinen oikeus mielenosoittamiseen ja esimerkiksi osoittaa mielenosoitukselle uusi paikka, ellei entinen siihen jostain syystä sovellu.

Kello 16:30 mennessä Taideslummi purettiin kaupungin työntekijöiden toimesta. Slummille jääneitä tavaroita voi noutaa kaupungin varikoilta osoitteesta Rieskalähteentie 78.

Tilanne on yhä kesken. Taideslummilaiset esittävät kuitenkin jyrkän vastalauseensa kulttuuripääkaupungin ja poliisin toiminnalle. Tapahtuma olisi suunnitelmien mukaan kestänyt lauantaihin, johon mennessä mielenosoittajat olisivat vapaaehtoisesti purkaneet Taideslummin ja siivonneet puiston. Nyt tihentynyt repressio johtaa vapaan kulttuurin toimijoiden entistä voimakkaampiin protesteihin autonomisen kulttuurikeskuksen puolesta. Yksityishenkilöt aikovat puuttua päivän tapahtumiin myös lakiteitse.

Kokous toiminnan jatkosta kello 20 Porthaninpuistossa.

Ota yhteyttä ja kerro mielipiteesi Taideslummin häädöstä:

Martti Kuitunen (Tilaliikelaitos):050 558 9355

Jarkko Virtanen (ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja) 050 559 0222

1 kommentti:

  1. Laiton leiriytyminen, vahingonteko ja roskaaminen eivät mitenkään lakkaa olemasta rikoksia, vaikka ne tehtäisiin mielenosoituksen aikana. Poliisi ei tullut häätämään taideslummia sen takia, että siellä osoitettiin mieltä.
    Alun perin oli viikoksi annettu lupa olla, häätö tuli kahden ja puolen viikon jälkeen kun väki ei suostunut kulumallakaan lähtemään. Jäämistöiksi jäi pitkään seisoneiden telttojen tappama, mätänevä nurmikko ja puisto, jonka kävijät valittivat järkyttävästä jätteiden määrästä ja ulosteiden hajusta.
    Mielenosoitusta vastaan virkavallalla ei ollut mitään, näitä ohessa suoritettuja rikoksia vatsaan kylläkin.

    VastaaPoista