perjantai 13. elokuuta 2010

Talo vallattu!


Autonomisen kulttuurikeskuksen osoite: Tommilankatu 25 (kartta). Paikalle pääsee kävellen tai pyörällä (matkaa Turun keskustasta n. 2,5 km) sekä ainakin busseilla 11, 88 ja 110 - sekä muilla Satakunnantietä ajavilla linjoilla. Jääkää pois ennen Paalupaikka-kodintekniikkaliikettä Satakunnantiellä.


Turussa on perjantaina 13. elokuuta otettu rauhanomaisesti haltuun tyhjillään oleva kiinteistö, jonka omistaa Turun kaupunki. Vuonna 1949 rakennetussa omakotitalossa toimi vuoteen 2006 Tommilankadun päiväkoti, kunnes se lakkautettiin säästöjen nimissä. Nyt rakennus on kaupunkilaisten toimesta vallattu autonomiseksi kulttuurikeskukseksi omaehtoista kulttuuritoimintaa varten. Nykyisellään Turusta ei löydy vastaavanlaista tilaa, jossa jokainen yhteiskuntaluokkaan, ihonväriin tai muihin tekijöihin katsomatta voisi toteuttaa ja ilmaista itseään tasavertaisesti, taloudellista voittoa tavoittelematta ja ylhäältä saneltuja ehtoja noudattamatta. Ruohonjuuritason kulttuuri on avainasemassa myös kulttuuripääkaupunkivuotta 2011 lähestyttäessä - se, saako autonominen kulttuurikeskus jatkaa Tommilankadun tiloissa, on osaltaan koetus Turun kaupungin kulttuuritahdosta.

Neuvottelut Turun kaupungin kanssa autonomisen tilan saamiseksi ovat olleet kaupungin puolelta pysähdyksissä keväästä asti. Jo lähes vuosi sitten kulttuurilautakunta päätti yksimielisesti "esittää kaupunginhallitukselle perustettavaksi työryhmän suunnittelemaan ja viemään eteenpäin autonomisen kulttuurikeskuksen perustamista ja sille tilan vuokraamista nimellistä korvausta vastaan", mutta ei tässäkään olla edetty puheita pidemmälle.


Vallatun talon ohjelmaa pe 13.8 - su 15.8.:

Perjantai-ilta: talon haltuunotto, yhdessäoloa, tarjolla ruokaa ja ohjelmassa open stage mm. runoudelle ja akustiselle musiikille - ehkäpä juuri sinä voit tulla jakamaan luomuksesi taikka elämään mukana tunnelmassa. Mukaan instrumentit & mölyesineet, maalit ja pensselit, säkeet ja tanssiliikkeet.

Lauantai: aamupäivästä siivousta ja tilojen järjestelyä. Talonkokous kello 16 - kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita visioimaan kulttuurikeskuksen tulevaa toimintaa ja käytäntöjä. Mikään ei ole ennalta määrättyä, tule siis mukaan vaikuttamaan ja ideoimaan! Iltapäivän aikana myös tarjolla kahvia ja särvintä uteliaille, naapurustolle ja tiedotusvälineille, jotka pääsevät tutustumaan autonomisen kulttuurikeskuksen elämään. Illasta luvassa vapaata ohjelmaa, musiikkia ja muuta luovaa toimintaa.

Sunnuntaina: kello 19 Taideslummi-kokous, joka on kaikille avoin suunnittelumiitti vuoden 2010 Taideslummia varten. Yllätysten sattuessa kokous sovitusti Vartiovuoren puistossa!


Talon ohjelmat talonkokousta lukuunottamatta liikkuvaisella aikataululla ja vapaamuotoisella toteutuksella. Autonominen kulttuurikeskus tulee jatkamaan myös viikonlopun jälkeen niin pitkään, kuin Turun kaupunki sallii - tarvittaessa valtaamme uusia taloja joka ainut päivä, jotta Turkuun saadaan edes muutama neliö antiautoritaarista tilaa hengittää ja olla. Tällä kertaa meitä ei häädöin lannisteta - Kulttuurin autonomia / ihmisten solidaria!

Tule mukaan luomaan uutta ja elämään hetkessä!


SQUⒶT THE WORLD!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti