perjantai 12. kesäkuuta 2009

Heinäkuussa on helvetti irti

Toimittaja: ”Miltä tää kuulostaa, että henkilökohtainen moraali menee kaikkien lakien yläpuolelle?”
”No sehän johtaa helposti anarkiaan.” - Jukka Mikkola, Turun kaupunginhallituksen PJ
-Turun Radio, Janna Ranckenin ja Jukka Mikkolan keskustelu 11.6.2009
”Nyt tää tilanne vähän eskaloituu.” - Poliisi Jokikadulla 15.5.2009


Toukokuu 2009: Vapaan kulttuurin festivaali on alkamaisillaan kulttuurikeskus Jokikadussa jo toista kertaa. Ohjelmassa on keikkoja, sirkusta, nukketeatteria ja työpajoja. Aktiivit ovat järjestämässä tilaa festivaalikuntoon, kun virkavalta saapuu paikalle ja estää yleisön pääsyn rakennukseen ottaen kiinni festivaalin järjestäjät. Kulttuuripääkaupunki ei ole vielä koskaan vajonnut näin alas.

Sen jälkeen Turussa on tehty kolme talonvaltausta, joilla kaikilla on sama päämäärä: saada valtaajien käyttöön autonominen kulttuurikeskus, tila, jossa kulttuurintekijät voivat vapaasti toteuttaa projektejaan. Autonomisen kulttuurikeskuksen kaikki toiminta olisi ilmaista: ilmaisia työtiloja, ilmaisia keikkoja ja teatterinäytöksiä, kirjasto, galleriatoimintaa ja kaikkea muuta, mitä kuolion vaivaama kaupunkimme kipeästi tarvitsee.

Vaadimme, että Turun kaupunki vuokraa Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry:lle tilat yhden (1) euron kuukausivuokralla ilman reunaehtoja siitä, mihin tilaa saa käyttää. Kulttuuriyhdistys sitoutuu kunnostamaan tilat käyttöönsä soveltuviksi ja huolehtimaan sähkö-ja vesilaskuista ym. käyttökustannuksista. Helsingin kaupunki on päässyt vastaavaan sopimukseen helsinkiläisten valtaajien kanssa ja on syntynyt sosiaalikeskus Satama. Siihen asti, että näin tapahtuu Turussakin, tulemme valtaamaan sekä kaupungin omistamia että yksityisessä omistuksessa olevia tiloja yhä kunnianhimoisemmin ja organisoidummin.

Heinäkuussa on helvetti irti. Turun kesäisten mukulakivien alla valtaajien kaikkialle ulottuva joukko keskittää voimansa strategisen toimintansa hiomiseen yhä tehokkaammaksi ja radikaalimmaksi, kunnes heinäkuu aloittaa uuden valtausaallon. Niin kauan, kun Turun kaupunki ei luovuta meille vaatimiamme tiloja, otamme itse ne tilat, jotka tarvitsemme. Kaupungin julkiset tilat joko pakottavat meidät ostamalla kuluttamaan jo valmiiksi kyllin puhkikaluttua maata (kapakat) tai niiden käyttöön liittyy niin paljon säädöksiä, ettemme voi toteuttaa niissä toimintaamme (kirjastot). Laissa säädetty omistusoikeus ei saa mennä meidän oikeutemme kokoontua ja toteuttaa itseämme edelle. Kaupunki kuuluu kaupunkilaisille, ei maanomistajille.

Viime aikoina Turun kaupunki on pyrkinyt häätämään valtaajat entistä nopeammin. Se ei kuitenkaan ole kannattavaa kulttuuripääkaupungin imagon kannalta eikä myöskään taloudellisesta näkökulmasta. Esimerkiksi Kööpenhaminassa Ungdomshuset-talon häädöstä seuranneet uudet valtaukset ja mielenosoitukset aiheuttivat kaupungille 144 miljoonan tanskan kruunun (noin 20 miljoonaa euroa) kustannukset, kun talon myyntihinta oli 2,6 miljoonaa tanskan kruunua. Mielenosoitukset ja valtaukset lakkasivat vasta, kun kaupunki lahjoitti valtaajille uuden talon.

Nopeat ja väkivaltaiset häädöt eskaloivat tilannetta ja radikalisoivat valtaajia. Haluaako Turun kaupunki seistä oma-aloitteisen toimintamme tiellä? Onko vallitsevan poliittisen järjestelmän todella oltava liian ahdas kasvavalle valtauskulttuurille? Jokainen häätö tekee seuraavasta valtauksesta entistä määrätietoisemman ja herättää mukaan yhä enemmän toimijia.

Vuodesta 2007 vuoteen 2009, jolloin Helsingin kaupunki myönsi tilat sikäläisille valtaajille, Helsingissä vallattiin kahdeksan eri tilaa autonomiseksi sosiaalikeskukseksi. Turussa autonomista kulttuurikeskusta on vuodesta 2006 tavoiteltu kuuden eri talon valtaamisella, joista osa on vallattu toistuvasti.

Talojen seisottamista tyhjillään ei voi puolustaa. Se on rikos kaikkia maamme kodittomia kohtaan. Se on rikos kaikkia maamme tilanpuutteesta kärsiviä taiteilijoita ja kulttuurintekijöitä kohtaan. Liberaali asenne talonvaltausta kohtaan on kaupungin valtti – Euroopan vauraimmat kaupungit, kuten Barcelona, Amsterdam ja Berliini ovat tunnettuja kirjavasta valtauskulttuuristaan, joka myös nauttii laajempaa hyväksyntää kaupungin taholta kuin täällä.

YLEn tekemän gallupin mukaan 49% galluppiin vastanneista kannattaa talonvaltauksia. Nautimme suurempaa suosiota kuin yksikään puoluepoliittinen järjestö. Tämä maa on jo meidän.

-Turun valtaajat 12.6. 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti